30 grudnia 2016

WYDARZENIA, KONKURSY, WYZWANIA

SĄDZĘ, ŻE...

KARIERA KOBIETY POLECA

Wegetarianizm to styl życia, który polega na całkowitym wykluczeniu produktów mięsnych z jadłospisu. Nie wszyscy są jednak w stanie zupełnie zrezygnować ze spożywania posiłków mięsnych. Jak połączyć założenia wegetarianizmu z okazjonalnym jedzeniem mięsa? Odpowiedzią jest flexitarianizm.

 

 

Idea flexitarianizmu

 

Flexitarianizm można potraktować jako optymalne rozwiązanie dla osób, które - stosując tradycyjny sposób odżywiania - świadomie chcą ograniczyć spożywanie mięsa, nie wykluczając go całkowicie ze swojego jadłospisu, jak to ma miejsce w przypadku diety wegetariańskiej Fleksitarianizm Polega bowiem na zwiększeniu ilości spożywanych owoców i warzyw, przy jednoczesnym ograniczeniu ilości posiłków mięsnych. Oczywiście, taki sposób odżywiania nie jest niczym nowym, jednak ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Whole Food przewiduje nawet, że w roku 2017 flexitarianizm będzie najważniejszym trendem żywieniowym.

 

 

Skąd wziął się flexitarianizm?

 

Pojęcie flexitarianizmu wprowadziła w latach 90. XX wieku Linda Anthony, nie zyskał on jednak wtedy zbyt wielu zwolenników. Głośno zrobiło się o nim dopiero w roku 2009, kiedy muzyk Paul McCartney i jego córki rozpoczęli akcję zachęcającą do rezygnacji z posiłków mięsnych w poniedziałki. Hasło Meat Free Monday stało się rozpoznawalne na całym świecie, a do inicjatywy przyłączyło się ponad milion osób. Nie bez znaczenia było poparcie inicjatywy przez światowe sławy, takie jak Emma Thompson czy Jamie Oliver. Istnieją różne podejścia do flexitarianizmu. Jedno zakłada ustalenie sobie określonej liczby posiłków bezmięsnych lub wprowadzenie jednego a czasem kilku dni bezmięsnych w tygodniowym jadłospisie drugie, przy stosowaniu na co dzień diety wegetariańskiej lub wegańskiej, okazjonalnie dopuszcza spożycie dania mięsnego.

 

 

Najlepszy wybór dla tych, którzy lubią mięso

 

Flexitarianizm jest idealną drogą dla tych, którzy chcą się stosować do zasad diety wegetariańskiej lub wegańskiej, ale nie są przekonani do całkowitej rezygnacji z  produktów mięsnych. Ten trend żywieniowy daje mnóstwo możliwości, także dla producentów żywności  – Flexitarianie to ludzie, którzy lubią smak mięsa, ale ze względów etycznych lub zdrowotnych starają się ograniczyć jego ilość w swojej diecie. Dla nich właśnie stworzyliśmy nowe produkty – plastry oraz parówki wegetariańskie. Smakiem nie odbiegają od produktów mięsnych, ale opierają się głównie na białku jaja kurzego i są świetną alternatywą dla osób, które zdecydują się na stosowanie tej diety – wyjaśnia Marta Manys, ekspert marki VeggieDay.

 

Ograniczenie mięsa w diecie wywiera pozytywny wpływ na różne obszary naszego życia: z jednej strony może przyczynić się do zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska, z drugiej do poprawy kondycji fizycznej i stanu zdrowia – obniża bowiem ryzyko zachorowania na cukrzycę, nowotwory i choroby serca. Dieta flexitariańska daje możliwość pozytywnego oddziaływania na własny organizm, bez konieczności całkowitej rezygnacji z ulubionych smaków.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05 lutego 2017
Flexitarianizm - wegetarianizm dla mniej radykalnych kobiet

 

© 2016 Kariera Kobiety

SZPILA

Statystyki pokazują ogromne dysproporcje w obecności obu płci w naukach ścisłych. Kobiety zajmują zaledwie ok. 10 proc. najwyższych stanowisk akademickich. W Unii Europejskiej kobiety stanowią tylko 11 proc. najwyższych stopniem naukowców, a w ciągu dwóch minionych dekad liczba kobiet naukowców wzrosła zaledwie o 3 pkt proc. Żeby poprawić te statystyki, potrzebne są granty, programy stypendialne, promowanie kobiecych osiągnięć naukowych, a...

FLESZ RAPORT

30 grudnia 2016

NAJNOWSZE

SĄDZĘ, ŻE...

KARIERA KOBIETY